Zeleninové placičky z trouby

Ten podzim je skrz tu zeleninu fakt divokej. Jestli máte příbuzný co mají zahradu tak určitě tu ‚dobře myšlenou zeleninovou šikanu‘ znáte : „a tady máš ještě dvacet kilo mrkve, třicet kilo brambor a patnáct celerů, abys toho náhodou neměla málo“ případně „nechceš řepu? já už nevím co z toho vařit, už jsem toho přežranej“ :D Na jednu stranu je to ale fajn, je pokaždý kam sáhnout, když vymejšlím večeři….

Ten podzim je skrz tu zeleninu fakt divokej. Jestli máte příbuzný co mají zahradu tak určitě tu ‚dobře myšlenou zeleninovou šikanu‘ znáte : „a tady máš ještě dvacet kilo mrkve, třicet kilo brambor a patnáct celerů, abys toho náhodou neměla málo“ případně „nechceš řepu? já už nevím co z toho vařit, už jsem toho přežranej“ :D Na jednu stranu je to ale fajn, je pokaždý kam sáhnout, když vymejšlím večeři. Tyhle placičky jsou hotový raz-dva pokud máte kuchyňskej robot kterej strouhá, a jestli ho nemáte tak vás uklidním, já taky ne, struhadlo osvědčená klasika a ještě si u toho zasportujete :D

POTŘEBUJEŠ: 1 malou červenou řepu, 1 menší bulvu celeru, 3 mrkve, 4 brambory, 3 stroužky česneku, 1 malou chilli papričku, 2 vajíčka, trochu mléka, trochu olivového oleje, celozrnnou pšeničnou mouku, 2 lžíce slunečnicových semínek, trochu lněných semínek, tymián, kmín, majoránku, pepř, sůl, sezamová semínka na posypání

POSTUP: všechnu zeleninu omyjee, oloupeme a nastrouháme na hrubo, kromě brambor, ty nastrouháme na jemno. Směs smícháme v míse s trochou mléka, prolisovanými stroužky česneku, nasekanou chilli papričkou, okořeníme vším kořením podle chuti, ještě přidáme trošku oleje, asi 4 lžíce mouky a pořádně promícháme. Konzistence by měla být o něco hustší než když děláme bramboráky. Na plech vyložený pečícím papírem uděláme lžící kopečky a v oleji namočenýma rukama tvarujeme tenké placičky. Posypeme je sezamem a pečeme na 200°C do zlatova, jde to celkem rychle tak pozor, ať je nespálíte. Podáváme se zakysanou smetanou nebo třeba s kečupem, to mají rádi děti :)

Zpět na Dezerty